Mallar
Mallar

Menu:Skriv andrahandskontrakt i vår mall: gratis i Word & PDF

Att hyra ut sin bostad i andra hand när man inte behöver den kan vara en attraktiv möjlighet att dryga ut kassan. Nedan finner du en gratis mall för andrahandskontrakt i Word och PDF, helt gratis och utan krav på inloggning.

Innehåll

Gratis mall andrahandskontrakt

Mall för andrahandskontrakt (Word).

Mall för andrahandskontrakt (PDF).

Tips inför andrahandsuthyrningen

  1. Se till att få skriftligt godkännande att du får hyra ut på det sätt du planerar att hyra ut av din hyresvärd/bostadsrättsförening. Om man hyr ut i andrahand utan tillstånd så kan det leda till att man blir av med sin bostad.
  2. Se till att noga undersöka och säkerställa att det finns försäkringar som täcker på ett bra sätt.
  3. Undersök om det kan vara ett attraktivt alternativ att hyra ut din bostad till ett företag snarare än en privatperson.
  4. Se till att du har koll på vad som gäller i termer av beskattning. Det vill säga, behöver du betala skatt på eventuell vinst av andrahandsuthyrningen? Se Skatteverket.se (Hyra ut privatbostad).
  5. Säkerställ att den du planerar att hyra ut till kan betala den överenskomna hyran. Be exempelvis om referenser, och kreditupplysning. Överväg om du ska ta ut en deposition.
  6. Fotografera bostaden (inklusive möbler etc) för att ha som underlag vid eventuell tvist gällande orimligt slitage av bostaden.
  7. Säkerställ att den andrahandshyra du planerar att ta ut anses vara skälig. En andrahandshyra som anses för hög kan delvis behöva betalas tillbaka. Läs mer i artikeln Att hyra i andra hand (Hyresgästföreningen).
  8. Säkerställ att du har koll på reglerna gällande uppsägning av hyresgäst. Se exempelvis Så säger du upp din hyresgäst (bostadsportal.se)
  9. Notera att om du hyr ut i andrahand under en längre period så kan den som hyr få besittningsrätt till bostaden.

Så fyller du i mallen för andrahandskontrakt

Mallen är främst tänkt som en utgångspunkt för dig som planerar att hyra ut din bostad i andrahand som privatperson. De mest centrala delarna av mallen motsvarar:

Annan typ av uthyrning

Mallen i den här artikeln gäller andrahandskontrakt för uthyrning av bostad, och mallen fungerar för andrahandsuthyrning av både lägenhet och villa. För annan typ av uthyrning se våra: mallar för hyresavtal.

Mallar.info är en gratis hemsida och mallar/information används på eget ansvar och bör endast användas om tillräcklig kompetens innehas. Om säkerställd korrekthet önskas bör betald fackman användas. Läs mer på länken ”Kontakt” i länkmenyn.

Relaterade mallar: